Novo restruktuiranje
28/12/2016 09:02 - medja
 Од првог јануара, "Желенице Србије", које чине три зависна предузећа "Инфраструктура", "Карго" и "Србија воз", ући ће у нову фазу реструктурирања која подразумева отпуштање око 3.000 радника, али и нови инвестициони циклус. Ове године је из Русије испоручено свих 27 моторних гарнитура, које ће возити путнике преко 125 километра нових колосека. Две велике светске силе су инвеститори и кредитори обнове Железнице Србије – Кина и Русија, које су нашле заједнички интерес да граде пруге у Србији.
 Резултат слика за železnice srbije

 Тренутно је највећи инвеститор на српским железницама – руска железница, која из кредита од 800 милиона долара обнавља пруге и железничку инфраструктру. Ове године је завршена  двоколосечна пруга Београд–Панчево, али је и обновљено много деоница Коридора десет. Руси заједно са Кинезима од пролећа треба почну са градњом пруге од Београда до Будимпеште.

"Када се заврши, за три до четири године, ова пруга ће бити двоколосечна, моћи ће да прими возове који иду брзином до 200 километара на сат, а теретни возови ће моћи да иду 120 километара на сат. Од Београда до Будимпеште моћи ће да се стигне за три и по сата", истиче специјални саветник у Министарству инфраструктуре Раде Обрадовић.

Кинези дају комплетну телекомонуникациону инфраструктуру на овој прузи, што значи аутоматизацију саобраћаја, али и интернт везу за путнике. Домаћи пројектанти сарађују са кинеском компанијом "Хуавеј", а носилац пројекта је домаћа фирма ЦИП.

"Машиновође ће имати мање посла, возови ће се аутоматски укрштати, смањиће се људске грешке и повећати безбедност", напомиње пројектант ЦИП-а Илић Ана.

"Инфраструктура железнице" је задовољна изградњом пруга и сарадњом са страним партнерима, а овогодишњи резултати су импозантни.

"Ове године, за 215 милиона евра обновили смо 125 километара пруге, и припремили значајне пројекте за 2017. годину, када нас очекује инвестиција од око 640 милиона евра и око 275 километра нових реконструисаних пруга", рекао је генерални директор "Инфраструктуре" Душан Гарибовић.

Најбоља вест је да више од 50 одсто послова на нашим пругама раде домаће фирме, тако да се шине ни прагови не увозе. Са Кинезима је за пругу Београд–Будимпешта направљен договор да учешће буде 54 према 46 у корист кинеских фирми, али ће и тај посао донети и вишемилионску зараду домаћим добављачима материјала.

http://www.masinovodje.com/news_413_Novo-restruktuiranje.html