Mašinovođe upozorile da će se urušiti tunel
17/08/2016 21:19 - medja
 Mašinovođe su još pre dve godine upozoravale da bi mogao da se obruši tunel Petrovac na pruzi Beograd-Bar, ali niko nije ništa preduzeo.
Vidosav Radojević, mašinovođa

 Tunel dug 935 metara, nadomak Prijepolja, na kraju se i obrušio, a ogromna tragedija izbegnuta je samo zahvaljujući sreći, odnosno činjenici da u tom trenutku nije prolazila nijedna kompozicija.
 

- Krv mi se sledila kada sam video betonske gromade koje su se survale na prugu. Kao da je pala atomska bomba! Da je voz naišao u trenutku kad je brdo betona zasulo šine bio bi smrvljen kao zvečka - opisuje pružni radnik iz Prijepolja, koji iz razumljivih razloga ne želi da mu se spominje ime.

Njegove reči potvrđuje i Nedžad Mujović, glavni jamski poslovođa rudnika Štavalj, čiji su rudari uspeli da prokrče ruševine.

- Došlo bi do tragedije velikih razmera da je tada prolazio voz. Navikli smo na sve i svašta, ali nam nije bilo svejedno. Izvukli smo preko 60 kubika zemlje i betona, pojedine gromade bile su teške čitavu tonu - kaže Mujović.
Gromade: Rudari su izvukli više od 60 kubika zemlje i betona
 

Nadležni u „Železnicama Srbije“ nikako da shvate da je putnicima na pruzi od Užica do Prijepolja glava stalno u torbi, konstatuje Vidosav Radojević, najstariji mašinovođa u Srbiji.

- Još pre dve godine smo uočili da tunel visi, da sa plafona opada oplata, i raport o tome predali šefovima Sekcije za vuču vozova u Užicu. Da li je to stiglo do Beograda ne znam, ali na tunelu, kao i na celoj ovoj deonici ništa nije urađeno u poslednjih 25 godina. Zar treba da se desi tragedija da bi neko reagovao.

Pruga je u takvom stanju, podsećaju mašinovođe, da je od Užica do Prijepolja maksimalna dozvoljena brzina 30 kilometara na sat. Na više mesta, kažu, prete klizišta koja u ambis mogu da odnesu vozove.

Železničari su voljni da pričaju, ali da im se imena ne navode - u strahu da će biti proglašeni viškom.

- U ponedeljak je kroz tunel puštena struja, ali smo načuli da se istog dana obrušio još kubik-dva zemlje, pa nadležni sada većaju da li da dozvole prolaz - priča jedan od mašinovođa.

Hoće li neko biti kažnjen?

„Blic“ je juče od „Srbija voza“ tražio imena odgovornih za obrušavanje tunela. Ispostavilo se bezuspešno. Ostali smo uskraćeni za odgovore i na pitanja da li će iko biti sankcionisan zbog havarije, pošto su užičke mašinovođe na vreme upozorile šta se može desiti.

Izvor: BLIC

http://www.masinovodje.com/news_412_Ma%26scaron%3Binovo%C4%91e-upozorile-da-%C4%87e-se-uru%26scaron%3Biti-tunel-.html