Prijava ili Registracija besplatno!
  web dizajn srbija
Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju Sindikata Mašinovođa! | Danas je:
U "ŽELEZNICAMA" Radnicima otpremnine od 200 evra po godini staža
Datum 29/05/2016 21:47  Autor medja  Hitova 2751  Jezik Global
 Do kraja juna iz „Železnica Srbije“ trebalo bi da ode najmanje 2.700 ljudi kojima će biti ponuđene otpremnine od oko 200 evra po godini staža.


  Radnicima će prvo biti ponuđeno da dobrovoljno uz socijalni program napuste to javno preduzeće.
 

- Na poslednjem sastanku sa predstavnicima ministarstava rada, privrede i finansija, sindikatima i poslovodstvu je saopšteno da će radnicima biti ponuđene otpremnine u visini jedne trećine bruto plate plus 50 odsto tog dela. To je u „Železnicama“ između 180 i 200 evra i to je iznos koji će se plaćati po godini staža.

Ovakva odluka im je saopštena usmeno, a zvanični dokument trebalo bi da im bude dostavljen do petka. Inače, na sastanku im je i rečeno da je plan da uz socijalni program ode najmanje 2.700 ljudi.

Ukoliko se, međutim, za dobrovoljni odlazak ne prijavi dovoljno zaposlenih, višak će se rešavati na osnovu sistematizacija koje su urađene u sva četiri preduzeća, nastala nakon reforme „Železnica“. A po tim sistematizacijama višak je preko 3.000 ljudi.
Zorana Mihajlović
 

Ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović kaže da je u međuvremenu urađen kompletan popis imovine, deobni bilans i sistematizacija.

- Vode se razgovori sa ministarstvima finansija i rada oko otpremnina za ljude koji više neće raditi. Dogovor je da se, pre svega, smanji administracija, a zatim u određenom procentu i drugi izvršioci. Svako preduzeće je napravilo svoje predloge, a mi smo tu više tehnička podrška. Sve treba da se završi u naredna dva meseca maksimum. To su obaveze koje smo potpisali sa MMF - kaže Mihajlovićeva.

Treba da ode 6.000 do kraja godine

Prema ranijoj proceni Svetske banke i radne grupe u kojoj su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i poslovodstva, do kraja 2017. godine iz „Železnica Srbije“ treba da ode oko 6.000 ljudi.

Samo za isplatu otpremnina za višak zaposlenih u tom javnom preduzeću država će morati da plati oko 39 miliona evra.

Mira
Svaka cast na takvoj racunici.
A kako da izracunamo one radnike koji kao ja imaju prosek 35.000
tO JE MANJE OD 150 EURA...
a STA SA ONIM KOJI IMAJU PROSEK CAK I 135000
Jeli to isto oko 200 eura.
Jeli to neko krije istinu ili.....
30
Maj