Prijava ili Registracija besplatno!
  web dizajn srbija
Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju Sindikata Mašinovođa! | Danas je:
U "ŽELEZNICAMA" Radnicima otpremnine od 200 evra po godini staža
Datum 29/05/2016 21:47  Autor medja  Hitova 2736  Jezik Global
 Do kraja juna iz „Železnica Srbije“ trebalo bi da ode najmanje 2.700 ljudi kojima Äe biti ponuÄene otpremnine od oko 200 evra po godini staža.


  Radnicima Äe prvo biti ponuÄeno da dobrovoljno uz socijalni program napuste to javno preduzeÄe.
 

- Na poslednjem sastanku sa predstavnicima ministarstava rada, privrede i finansija, sindikatima i poslovodstvu je saopšteno da Äe radnicima biti ponuÄene otpremnine u visini jedne treÄine bruto plate plus 50 odsto tog dela. To je u „Železnicama“ izmeÄu 180 i 200 evra i to je iznos koji Äe se plaÄati po godini staža.

Ovakva odluka im je saopštena usmeno, a zvaniÄni dokument trebalo bi da im bude dostavljen do petka. InaÄe, na sastanku im je i reÄeno da je plan da uz socijalni program ode najmanje 2.700 ljudi.

Ukoliko se, meÄutim, za dobrovoljni odlazak ne prijavi dovoljno zaposlenih, višak Äe se rešavati na osnovu sistematizacija koje su uraÄene u sva Äetiri preduzeÄa, nastala nakon reforme „Železnica“. A po tim sistematizacijama višak je preko 3.000 ljudi.
Zorana MihajloviÄ
 

Ministarka graÄevinarstva i saobraÄaja Zorana MihajloviÄ kaže da je u meÄuvremenu uraÄen kompletan popis imovine, deobni bilans i sistematizacija.

- Vode se razgovori sa ministarstvima finansija i rada oko otpremnina za ljude koji više neÄe raditi. Dogovor je da se, pre svega, smanji administracija, a zatim u odreÄenom procentu i drugi izvršioci. Svako preduzeÄe je napravilo svoje predloge, a mi smo tu više tehniÄka podrška. Sve treba da se završi u naredna dva meseca maksimum. To su obaveze koje smo potpisali sa MMF - kaže MihajloviÄeva.

Treba da ode 6.000 do kraja godine

Prema ranijoj proceni Svetske banke i radne grupe u kojoj su predstavnici Ministarstva graÄevinarstva, saobraÄaja i infrastrukture i poslovodstva, do kraja 2017. godine iz „Železnica Srbije“ treba da ode oko 6.000 ljudi.

Samo za isplatu otpremnina za višak zaposlenih u tom javnom preduzeÄu država Äe morati da plati oko 39 miliona evra.

Mira
Svaka cast na takvoj racunici.
A kako da izracunamo one radnike koji kao ja imaju prosek 35.000
tO JE MANJE OD 150 EURA...
a STA SA ONIM KOJI IMAJU PROSEK CAK I 135000
Jeli to isto oko 200 eura.
Jeli to neko krije istinu ili.....
30
Maj