Prijava ili Registracija besplatno!
  web dizajn srbija
Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju Sindikata Mašinovođa! | Danas je:
Jubilej u Leskovcu
Datum 18/03/2016 21:16  Autor medja  Hitova 919  Jezik Global
 

JUBILEJ 130 godina od dolaska prvog voza u Leskovac

JUBILEJ 130 godina od dolaska prvog voza u Leskovac

  Društvo ljubitelja železnice obeležilo je danas 130 godina od dolaska prvog voza u leskovačku železničku stanicu, koga su Leskovčani zvali „kaubojac“ jer je imao mešovite putničke i teretne vagone.

 

„Dolazak pruge u neku sredinu spadao je u najveće svetkovine na kojima se okupljalo mnogo građana, a ispostaviće se da je Leskovcu pruga bila veoma važna kao podrška kasnijem intenzivnom industrijskom razvoju – rekao je predsednik tog udruženja Karlo Polak.

U septembru iste godine pruga je stigla do Vranja, a dve godine kasnije spojena je „Solunska pruga“.

Kroz železničku stanicu u Leskovcu prolazio je voz „Direkt Orijent“, kao ogranak čuvenog „Orijent ekspresa“, koji je povezivao Pariz i Istanbul, preko Niša i Pirota, ali i Pariz i Atinu. Veza Leskovca sa evropskim gradovima je postojala sve do raspada Jugoslavije.

Taj pravac, koji je bio od velikog značaja i za Evropu, danas je zapravo – Koridor10.

Zgrada uprave železničke stanice srušena je u savezničkom bombardovanju 1944. godine, a nova, moderna stanica podignuta je krajem devedesetih godina prošlog veka.

Kroz nju sada dnevno prolazi šest putničkih i brzih vozova, a broj polazaka, zajedno sa teretnim saobraćajem, je preko 50 posto manji u odnosu na pre 40 godina.

Karlo Polak kaže da će se Društvo ljubitelja železnice zalagati da se železnički saobraćaj u ovom delu Srbije intenzivira, i da se veza između Niša i Leskovca uspostavi na svaka dva sata.

M. Ivanović

Nema komentara.