Prijava ili Registracija besplatno!
  web dizajn srbija
Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju Sindikata Mašinovođa! | Danas je:
Nakon 130 god, Ćuprija "izbačena" sa Koridora 10
Datum 15/02/2016 08:18  Autor medja  Hitova 756  Jezik Global
 Železnička stanica u Ćupriji koja je ostala na sporednom koloseku na "Koridoru 10", traži od Železnice Srbije da bude želenički i drumski "Kargo centar".
 Foto: Tanjug

 

 

Dvokolosečna pruga Gilje-Paraćin, projektovana za brzine vozova do 160,2 kilomatara na sat. Izgradila ju je Italijanska firma "Italiana costruzioni CAF" sa podizvodjačima iz Srbije, sredstvima kredita Evropske investicione banke. Investitor je J.P Železnice Srbije. U okviru projekta izgradnje ove deonice pruge u toku je i rekonstrukcija stanice u Ćupriji.

Stanica Ćuprija je posle 130 godina pruge Beograd - Niš, izgradnjom nove dvokolosečne pruge Gilje-Paraćin ostala na sporednom koloseku.

"Naša inicijativa naišla je na razumevanje, kod rukovodstva Železnice Srbije", izjavio je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić.

"Na sastanku rukovodstva opštine i železnice kome je prisustovao i generalni direktor Železnice Srbije Miroslav Stojčić, ocenjeno je da je osnivanje Kargo centra u Ćupriji u obostranom interesu, a kada se interesi poklope onda se lakše dolazi do rešenja", rekao je Erić, saopštila je Informativna služba Skupštine opštine.

Izgradnja železničkog i drumskog "Kargo centra" u interesu je opštine, a Železnica tu ima svoje kapacitete, postoji poseban industrijski kolosek, a "Krago centar" će znatno olakšati poslovanje špediterima čitavog regiona, ocenio je Erić.

Završetkom izgradnje deonice dvokolosecne pruge Gilje-Paraćin, kojom saobraćaju vozovi od novembra prošle godine, u stanicu u Ćupriju ulaze samo lokalni vozovi i vozovi namenski za potrebe privrede Ćuprije.

Sav međunarodni transportni i putnički saobraćaj se odvija novosagrađenom dvokolosečnom prugom Jagodina-Gilje-Paraćin, koja ne prolazi kroz stanicu u Ćupriji, a Ćuprija je sa Paraćinom povezana "posebnim, trećim, kolosekom".

Erić tvrdi da je "zbog propusta nekadašnje opštinske administracije Ćuprija ostala bez železničke stanice, a deo najkvalitetnijeg poljoprivrednog zemljišta je presečen novom prugom i uglavnom nedostupan".

Nema komentara.