Prijava ili Registracija besplatno!
  web dizajn srbija
Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju Sindikata Mašinovođa! | Danas je:
Štadler kreće
Datum 03/06/2015 19:42  Autor medja  Hitova 1514  Jezik Global
 Železnice Srbije dobile su dozvolu za upotrebu novih elektromotornih vozova koje je proizvela švajcarska kompanije Štadler.
Foto: Tanjug

 Železnice navode da se obavljaju završne pripreme za uključenje prvih od tih vozova u saobraćaj, sredinom juna na relaciji Beograd - Novi Sad- Subotica.

Uvođenje novih, niskopodnih švajcarskih elektromotornih vozova, bilo je najavljeno za jesen prošle godine, ali problem je bilo to što Železnice nisu obezbedile radionicu i tehničku opremu da bi proizvođač u garantnom roku mogao da održava vozove. 

Takođe, na nekim od planiranih linija peroni na stanicama su previsoki, tako da bi putnici morali da iskaču iz vozova. 

Kako su saopštile Železnice, ugovor sa švajcarskom kompanijom Štadler o isporuci 21 elektromotornog voza, potpisan je u marta 2013. godine i vredan je oko 99 miliona evra, a realizuje se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. 

Do sada je Železnicama Srbije isporučeno 15 Štadlerovih vozova, a preostalih šest se očekuje u ugovorenom roku, do 31. avgusta ove godine. 

Novi vozovi će se postepeno uvoditi u saobraćaj na ostalim magistralnim elektrificiranim prugama Srbije: Beograd–Užice–Prijepolje Teretna, Beograd–Kraljevo, Beograd–Šid, Beograd–Niš–Preševo.

Tagovi vozovi
Tanja
Lepo je sve to. Al zar se kuca pocinje praviti od krova ili od temelja? Popravite vi prvo prugu, pragovi su u fazi raspadanja, a vi kupujete "limuzine" da idu po "makadamu"...
03
Jun