Prijava ili Registracija besplatno!
  web dizajn srbija
Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju Sindikata Mašinovođa! | Danas je:
Bivši direktori "Železnica" sada "peru ruke"
Datum 17/04/2015 19:04  Autor medja  Hitova 1712  Jezik Global
 Ko je kriv za štetu od 65 miliona evra na remontima vagona - ŠaranÄiÄ: Savet nije struÄan. MarkoviÄ: Samo smo dali vagone


 SVI generalni direktori "Železnica Srbije", u periodu od 2005. do 2014. godine, "peru ruke" od odgovornosti za štetu od 65 miliona evra, nastalu u poslovima remonta vagona i lokomotiva. Navode Saveta za borbu protiv korupcije o nenamenskom trošenju novca u obnovi voznih sredstava proveravaju nadležne institucije, tvrde u Ministarstvu saobraÄaja, koje takoÄe Äeka rezultate istrage.

- Za period od 2009. do 2014. radi se o novcu namenjenom podršci privredi Srbije, koje je tadašnje Ministarstvo ekonomije obezbedilo kao podsticaj - objašnjavaju, za "Novosti", u Ministarstvu saobraÄaja. - Taj novac koristili su remonteri za opravku vagona "Železnica". Prema evidenciji "Železnica", remonteri su za deo voznih sredstava, prema zakljuÄenim ugovorima, obavili popravke, a drugi deo obaveza u vrednosti od 1,7 milijardi dinara nisu realizovali. Prema izveštaju Saveta, Uprava kriminalistiÄke policije obraÄuje sluÄaj za period 2005-2008, i oÄekujemo rezultate istrage.

Kako, za "Novosti", istiÄe Milanko ŠaranÄiÄ, koji je vodio "Železnice" od 2005. do 2008. godine, nisu taÄni navodi Saveta da je za remont 435 vagona, iz projekta obnove 1.000 vagona, plaÄeno dve milijarde dinara:

- OÄekivao sam da u Savetu sede struÄni ljudi, koji mogu da ustanove stvarno stanje prema raspoloživoj dokumentaciji. Odgovorno tvrdim da je u vreme dok sam vodio "Železnice" remontovano 435 EAS vagona od planiranih 1.000, i to je ukupno koštalo srpsku železnicu 510 miliona dinara. Te radove nismo platili u novcu veÄ vagonima, koji su bili za otpad, i to po komercijalnoj ceni. Prodaju svakog tog vagona odobrila je Vlada. Za mog mandata, od Vlade Srbije nismo dobili nijedan dinar za remont. Projekat obnove vagona radila su sva remontna preduzeÄa i imala su redovna primanja. NetaÄno je da su "Železnice" platile dve milijarde dinara remont 435 EAS vagona. Ali, taÄno je da smo dve milijarde dinara preneli remonterima, ali za redovno održavanje, a ne po projektu obnove 1.000 vagona. Vrlo je lako ustanoviti taÄnost mojih navoda jer su sve fakture imale posebnu oznaku.

Milovan MarkoviÄ, koji je na Äelu "Železnice" bio do 2013. godine, nije mogao detaljno da komentariše optužbe Saveta, jer, kako kaže, ne poseduje dokumentaciju, i to može da se proveri u "Železnicama".

- Vlada je imala najbolju nameru da se pospeši vagonogradnja - navodi MarkoviÄ. - Naše je, meÄutim, bilo samo da damo vagone i lokomotive na remont i da kontrolišemo kvalitet izvedenih radova, sve drugo je bila obaveza Vlade. 

SIMONOVIÄ: NA VREME SAM UPOZORAVAO

DRAGOLjUB SimonoviÄ, koji je vodio "Železnice" od 2013. do sredine 2014, istiÄe da je u više navrata ukazivao nadležnima u Vladi da remonteri ne ispunjavaju sve obaveze.

- Radove Äak nisu obavljali ni dovoljno kvalitetno, o Äemu sam isto obavestio nadležne - navodi SimonoviÄ. - S obzirom na to da je Vlada izdvajala veliki novac za remont, oÄekivao sam da Äe remonteri obaviti zadatak u skladu sa potpisanim ugovorom. Ali, niti je to bilo dovoljno kvalitetno, probijali su rokove, a mi nismo imali mehanizam da primenimo sankcije. Ne vidim svoju, niti grešku mojih prethodnika.

Nema komentara.