Prijava ili Registracija besplatno!
  web dizajn srbija
Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju Sindikata Mašinovođa! | Danas je:
Kočnice na doradu
Datum 19/03/2015 13:44  Autor medja  Hitova 1853  Jezik Global
 "Štadlerove" kompozicije, koje su nabavile "Železnice Srbije", ne ispunjavaju jedan od parametara. Zaustavna putanja prilikom kočenja 350 metara duža
 Ilustracija VN

 JOŠ minimum tri meseca novi "Štadlerovi" vozovi, koje je švajcarski proizvođač isporučio "Železnicama Srbije", neće biti u saobraćaju. Ove kompozicije,"pale" su na - kočnicama.

Testiranje kočionog sistema novih elektromotornih garnitura obavljeno je na probnom poligonu Faurei u Rumuniji. Nezvanično, problem je što se pri brzini od 120 kilometara na sat kočenjem "Štadlerov" voz zaustavlja tek za 1.050 metara iako bi trebalo da to bude svega 700. U "Železnicama" kažu da su potrebna dopunska ispitivanja protivklizne zaštite.

- Prilikom ispitivanja protivklizne zaštite kočionih sistema u novim elektromotornim "Štadlerovim" garniturama pri brzinama od 120 kilometara na sat, jedan od parametara nije ispunio propise Međunarodne železničke unije UIC - zvaničan je odgovor "Železnica Srbije". - To nije ništa neuobičajeno kada novi voz izađe iz fabrike. Zato se ispitivanja i obavljaju. Prvi rezultati ispitivanja mogu se čak oceniti i kao veoma dobri. Ispitivanje će biti ponovljeno, kako bi svi parametri ispunili propise Unije.

U Ministarstvu saobraćaja pojašnjavaju da jedan od šest ocenjivanih rezultata - kriterijum minimalnog klizanja osovinskog sklopa za brzinu od 120 kilometara na sat, nije zadovoljio uslove po UIC 541-05, zbog čega će ispitivanje biti ponovljeno. Jer, zahtev za dozvolu za uključivanje u saobraćaj ovih vozova se ne podnosi dok svi kriterijumi nisu usklađeni sa standardima Međunarodne železničke unije.

- Potrebna je dodatna optimizacija sistema protivklizne zaštite kao i ponavljanje ispitivanja sve do postizanja zadovoljavajućih rezultata u skladu sa navedenim normama - ističu u Ministarstvu. - Budući da je reč o novim vozovima koji su upravo izašli iz fabrike, nije neuobičajeno da postoje određena odstupanja od propisanih standarda, zbog čega se ispitivanja i rade. Cilj ovakvih testova je upravo da se pre puštanja u rad karakteristike rada vagona usaglase sa propisanim standardima i da proizvođač garantuje bezbednost saobraćanja voza sa ovakvim sistemom.

Ove kompozicije trebalo je da budu na srpskim prugama kako je najavljeno još na jesen prošle godine.

Tagovi vozovi
Danilo
Pitam se kakve veze ima protivklizna zastita sa kocenjem. Koliko znam protivklizna zastita je sistem koji onemogucava proklizavanje tocka pri naglim povecanjima vucne sile tj. pri polasku voza.
21
Mar