Prijava ili Registracija besplatno!
  web dizajn srbija
Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju Sindikata Mašinovođa! | Danas je:
MIHAJLOVIÄ: UÅ TEDEÄEMO DESET MILIJARDI DINARA
Datum 18/03/2015 18:25  Autor medja  Hitova 1353  Jezik Global
 Potpredsednica Vlade i ministarka graÄevinarstva, saobraÄaja i infrastrukture Zorana MihajloviÄ ocenila je veoma važnim proces reformisanja  „Železnica Srbije”, koje Äe ubuduÄe biti podeljenje u Äetiri preduzeÄa, koja Äe od 1. jula poÄeti samostalno da funkcionišu, što je prvi najvažniji korak, nakon Äega Äe uslediti i finansijsko restruktuiranje. Cilj reforme je da se za srpske železnice više ne izdvaja deset milijardi dinara subvencija godišnje.Potpredsednica Vlade i ministarka graÄevinarstva, saobraÄaja i infrastrukture Zorana MihajloviÄ ocenila je veoma važnim proces reformisanja  „Železnica Srbije”, koje Äe ubuduÄe biti podeljenje u Äetiri preduzeÄa, koja Äe od 1. jula poÄeti samostalno da funkcionišu, što je prvi najvažniji korak, nakon Äega Äe uslediti i finansijsko restruktuiranje. Cilj reforme je da se za srpske železnice više ne izdvaja deset milijardi dinara subvencija godišnje.
Sanirani deo pruge Beograd - Bar, na 4 km od Valjeva

 "Osim u SAD, železnice su svuda u svetu subvencionisane. U Srbiji Äe to biti jedino putniÄki saobraÄaj, dok Äe prevoz robe, od Äega oÄekujemo ozbiljne prihode, biti bez državne pomoÄi od 1. januara 2018, kao i infrastruktura, koja više neÄe biti subvencionisana, pa Äemo godišnje uštedeti deset milijardi dinara", kazala je danas u Valjevu MihajloviÄ.

Precizirala je da "nije bilo razgovora o privatizaciji železnica" veÄ o njihovom reformisanju na Äemu "ništa nije uraÄeno u prethodnih deset godina".

"Železnice nisu uspele da naprave bilo kakve promene unutar sistema više od deset godina. Zbog toga je stajao 'ruski' kredit, stajao je 'kuvajtski' kredit, nije bilo rekonstrukcije barske pruge, nisu realizovani pripremljeni projekti", kazala je ministarka.

Štadlerovi vozovi srpskim prugama veÄ u aprilu ili maju

Direktor Železnica Srbije Miroslav StojÄiÄ oÄekuje da Äe se prvi Štadlerovi vozovi  pojaviti na srpskim prugama veÄ u aprilu ili maju. StojÄiÄ je rekao da je do sada stiglo devet od ukupno 21 švajcarskog voza i da Äe srpske železnice ubrzati prototipska ispitivanja i procedure kako bi se usaglasili sa propisima EU. On je dodao da je garancija za te vozove dve godine i da za to vreme železnice moraju obezbediti odgovarajuÄe uslove za njihovo servisiranje.

“Dok se ne obezbede tehniÄki uslovi garniture neÄe biti puštene u saobraÄaj, jer bi to moglo da znaÄi gubitak garancije, a samim tim to bi moglo da stvori i problem oko njihove eksploatacije”, objasnio je direktor Železnica Srbije”..

Ugovor o kupovini 21 novog elektromotornog putniÄkog voza, vredan 99 miliona evra, potpisan je 4. marta 2013. godine, a finansiranje je obezbeÄeno iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Novi elektromotorni vozovi su Äetvorodelne garniture, osposobljene za brzinu od 160 kilometara na sat, a kapacitet voza je 464 putnika, od Äega je 234 mesta za sedenje i 230 za stajanje.

Miroljub - Mi%u0107a Stojanovi%u0107
Zašto u poslednjem pasusu u opisu ne re%u0107i "...I SAMO JEDAN WC ZA OVIH 464 PUTNIKA" ?
22
Mar