Prijava ili Registracija besplatno!
  web dizajn srbija
Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju Sindikata Mašinovođa! | Danas je:
MIHAJLOVIĆ: UŠTEDEĆEMO DESET MILIJARDI DINARA
Datum 18/03/2015 18:25  Autor medja  Hitova 1381  Jezik Global
 Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je veoma važnim proces reformisanja  „Železnica Srbije”, koje će ubuduće biti podeljenje u četiri preduzeća, koja će od 1. jula početi samostalno da funkcionišu, što je prvi najvažniji korak, nakon čega će uslediti i finansijsko restruktuiranje. Cilj reforme je da se za srpske železnice više ne izdvaja deset milijardi dinara subvencija godišnje.Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je veoma važnim proces reformisanja  „Železnica Srbije”, koje će ubuduće biti podeljenje u četiri preduzeća, koja će od 1. jula početi samostalno da funkcionišu, što je prvi najvažniji korak, nakon čega će uslediti i finansijsko restruktuiranje. Cilj reforme je da se za srpske železnice više ne izdvaja deset milijardi dinara subvencija godišnje.
Sanirani deo pruge Beograd - Bar, na 4 km od Valjeva

 "Osim u SAD, železnice su svuda u svetu subvencionisane. U Srbiji će to biti jedino putnički saobraćaj, dok će prevoz robe, od čega očekujemo ozbiljne prihode, biti bez državne pomoći od 1. januara 2018, kao i infrastruktura, koja više neće biti subvencionisana, pa ćemo godišnje uštedeti deset milijardi dinara", kazala je danas u Valjevu Mihajlović.

Precizirala je da "nije bilo razgovora o privatizaciji železnica" već o njihovom reformisanju na čemu "ništa nije urađeno u prethodnih deset godina".

"Železnice nisu uspele da naprave bilo kakve promene unutar sistema više od deset godina. Zbog toga je stajao 'ruski' kredit, stajao je 'kuvajtski' kredit, nije bilo rekonstrukcije barske pruge, nisu realizovani pripremljeni projekti", kazala je ministarka.

Štadlerovi vozovi srpskim prugama već u aprilu ili maju

Direktor Železnica Srbije Miroslav Stojčić očekuje da će se prvi Štadlerovi vozovi  pojaviti na srpskim prugama već u aprilu ili maju. Stojčić je rekao da je do sada stiglo devet od ukupno 21 švajcarskog voza i da će srpske železnice ubrzati prototipska ispitivanja i procedure kako bi se usaglasili sa propisima EU. On je dodao da je garancija za te vozove dve godine i da za to vreme železnice moraju obezbediti odgovarajuće uslove za njihovo servisiranje.

“Dok se ne obezbede tehnički uslovi garniture neće biti puštene u saobraćaj, jer bi to moglo da znači gubitak garancije, a samim tim to bi moglo da stvori i problem oko njihove eksploatacije”, objasnio je direktor Železnica Srbije”..

Ugovor o kupovini 21 novog elektromotornog putničkog voza, vredan 99 miliona evra, potpisan je 4. marta 2013. godine, a finansiranje je obezbeđeno iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Novi elektromotorni vozovi su četvorodelne garniture, osposobljene za brzinu od 160 kilometara na sat, a kapacitet voza je 464 putnika, od čega je 234 mesta za sedenje i 230 za stajanje.

Miroljub - Mi%u0107a Stojanovi%u0107
Zašto u poslednjem pasusu u opisu ne re%u0107i "...I SAMO JEDAN WC ZA OVIH 464 PUTNIKA" ?
22
Mar