Prijava ili Registracija besplatno!
  web dizajn srbija
Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju Sindikata Mašinovođa! | Danas je:
Železnica do septembra broji višak
Datum 17/03/2015 18:17  Autor medja  Hitova 2090  Jezik Global
 Broj viška radnika u Železnicama Srbije znaće se u septembru, kada bude završena studija reformi u tom preduzeću.
Foto: Beta/AP

 U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture su naveli da se studija, koja će definisati kako će se reforme odvijati u naredne tri godine, radi u saradnji sa Delegacijom EU i Svetskom bankom kao konsultantom.

"Studija će biti završena u septembru i sadržaće i procenu viška zaposlenih u Železnicama Srbije. To znači da će se viškovi zaposlenih rešavati sistemski, a ne preko noći i da s time ne treba licitirati", rekli su u Ministarstvu. 
Železnice Srbije zapošljavaju 18.000 ljudi i zajedno s Putevima Srbije i Elektroprivredom Srbije je među javnim preduzećima koja moraju da se reorganizuju i finansijski restrukturiraju prema aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom. 

Ministarstvo je istaklo i da je reforma Železnica Srbije uspešno krenula i da će prvi korak u 2015. biti da se se ta firma podeli na četiri dela i da ti delovi kao zasebne firme počnu da rade 1. jula.
Železnice Srbije biće transformisane u četiri firme - Železnice Srbije akcionarsko drušvo, Prevoz putnika, Prevoz robe i Infrastruktura. 

Po programu sa Međunarodnim monetarnim fondom Srbija se obavezala da u 2015. smanji troškove poslovanja Železnica Srbije i u skladu sa tim subvencija za to javno preduzeće u obimu od oko 0,05 odsto BDP-a. 

Srbija je u Memorandumu o finansijskim i ekonomskim politikama dogovorenim sa MMF obavezala da će restrukturiranje Železnica Srbije biće usredređeno na racionalizaciju broja zaposlenih, optimizaciju mreže i prodaju viška imovine. 

Svetska banka je najavila i da će ove godine razmotriti odobravanje kredita od 200 miliona dolara za finansijsko restrukturiranje Železnica Srbije, Puteva Srbije i EPS.
Pored podele na četiri firme, predviđeno je i da novo preduzeće za prevoz robe ne dobija državne subvencije i od januara 2018. počne da funkcioniše na potupuno komercijalnim osnovama. U Memorandumu se navodi i da će radi podsticanja tržišne konkurencije, do kraja decembra 2015. biti uvedena naknada za korišćenje železničke infrastrukure.

Nema komentara.