Prijava ili Registracija besplatno!
  web dizajn srbija
Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju Sindikata Mašinovođa! | Danas je:

Na danasnji dan
Datum 12/04/2012 08:31  Autor medja  Hitova 2266  Jezik Global
Na ulazu u Grdeličku klisuru danas se obeleava 13 godina od pogibije i ranjavanje velikog broja putnika u vozu koji je tokom napada na Srbiju 1999. godine pogodio bombarder NATO. 

 Leskovac, Grdeločka klisura, bombardovanje, NATO, godišnjica, 
 Na današnji dan pre 13 godina

 

 Voz 393, Beograd-Skoplje, pogođen je u 11.40 sati, kada su lokomotiva i dva vagona puna putnika bili na elezničkom mostu iznad June Morave.

Na spomen-ploči pored Sarajevskog mosta urezana su imena 15 poginulih, ali je rtava bilo mnogo više.

NATO je najpre demantovao da je bombardovao most, a potom je stradanje civila u vozu proglasio "kolateralnom štetom".

Kako su dvojica mašinovođa ranije ispričali, voz je iz niške stanice 12. aprila 1999. godine krenuo sa 15 minuta zakašnjenja, a niko, u to ratno vreme, nije proveravao koliko je putnika u vagonima međunarodnog voza koji je saobraćao do Ristovca.

NATO avioni su ispalili četiri projektila, dva su pogodila voz, a dva su pala na drumski most u blizini, rekli su Kostić i Mikić.
250px-Grdelica_train[1].jpg

Od prvog projektila, ispaljenog tačno u 11.39 časova, lokomotiva i prvi vagon su se odvojili od ostatka kompozicije, a drugi projektil sprio je treći vagon, dok je četvrti ostao zalepljen za šine.

Pronađeno je devet leševa i još četiri dela ljudskog tela, a mnogi se vode kao nestali.

Prema izjavi konduktera posle nesreće, u vozu je broj putnika bio veći od 50, a među njima je bilo i dece.

Na dan bombardovanja, kasno posle podne, iz leskovačke bolnice je javljeno da je primljeno 16 tee i lakše ranjenih putnika. Ali, nije svima pomoć ukazana u Leskovcu. Tačan broj nastradalih putnika, među kojima je bilo i dece, nikada nije utvrđen.

Otpravnik vozova, prisećaju su se mašinovođe, ispratio ih je na put rečima: "Vozite, samo pazite na mostove".

Grob se ne zna ni šestogodišnjem Branimiru Stanijanoviću, najmlađoj rtvi masakra u Grdelici. Branimir je sa roditeljima tog 12. aprila 1999. godine, putovao kod bake u selo Mačkatica, u blizini Surdulice, ali tamo nije stigao. Porodica Stanijanović izgorela je u vozu na Grdeličkom mostu. 
Našli smo samo moju ćerku Divnu, od unuka i zeta ništa nije ostalo - kae Kruna Janković, Branimirova baka. 

Dragan Petković iz Aleksinca, čiji je otac takođe poginuo, kae - Krenuo je u rodno selo. Trebalo je da pođe prethodnim vozom, ali mu je pobegao. Ja sam bio mobilisan ovde u blizini u Predejanu. Tu su mi i javili da je poginuo. Traili smo njegovo telo u Leskovcu, ovde u spaljenom vozu, ali ništa nismo našli. Za utehu, uzeli smo malo pepela u urnu - kae Petković.
Među rtvama bombardovanja voza su i Dragan Mladenović i Zoran Jovanović, radnici eleznica Srbije. 
 

 

Nema komentara.