Prijava ili Registracija besplatno!
  web dizajn srbija
Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju Sindikata Mašinovođa! | Danas je:

Najstarija zupcasta zeleznica je u Alpima
Datum 08/02/2012 19:16  Autor   Hitova 2503  Jezik Global
Najstarija zupčasta eleznica u Evropi, izgrađena od 1898. do 1904. godine, nalazi se na planini Rigi u švajcarskim Alpima, u blizini Lucerna


  U Švajcarskoj je inače veoma zastupljena zupčasta eleznica koja omogućava kretanje vozova po strmim planinskim padinama.

"Bernina Express" je voz koji povezuje Nur ili Davos u Švajcarskoj sa Posiavom i Tiranom u Italiji. Taj voz nije pravi ekspres, s obzirom na to da vonja ovom linijom traje dva i po sata, a voz saobraća brzinom od 36 kilometara na čas.
Ovom linijom idu vozovi kojim upravlja eleznička kompanija "Rhaetian", a linija je uvrštena 2008. u Uneskovu listu zaštićene svetske baštine.
Širina koloseka na celoj trasi je 1.000 milimetara i voz prelazi preko 196 vremešnih mostova, 55 tunela i prevoja na visini od 2.253 metara, objavljeno je u novom broju informativnog lista eleznica Srbije "Pruga".

Voz prolazi kod mesta Rajšenau, gde se spajaju gornja i donja Rajna, i ide ka mestu Tuzis, čije litice najvaljuju vrtoglave pejzae i čuveni vijadukt "De Solis" dugačak 42 metra, a u dnu ponora dubokog 89 metara zeleni se reka Albula.

Ova trasa je dobro povezana autobuskim linijama iz mnogih turističkih mesta.

Voz se sastoji od panoramskih vagona u kojima se moe uivati u divnim alpskim predelima. U vagonima se nalaze mini barovi sa hranom i pićem, kao i prodavnica suvenira, a karta za ovo putovanje se uglavnom mora rezervisati ranije.

U Švajcarskoj postoji i "Glacier Express" koji takođe idu brzinom od 36 kilometara na čas. Ta vonja od Sent Morica do Zermata u duini od 275 kilometara traje više od sedam sati i voz ide preko 291 mosta, kroz 91 tunel i penje se do poznatog prevoja u švajcarskim Alpima - Oberalpa na 2.044 metra visine. Karta za vonju u jednom smeru za prvi razred košta 147 evra, a za drugi razred 89 evra. 

izvor: Tanjug
 
Tagovi pruga
Nema komentara.