Prijava ili Registracija besplatno!
  web dizajn srbija
Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju Sindikata Mašinovođa! | Danas je:

Generalnom direktoru
Datum 14/02/2013 22:58  Autor Sindikat Mainovođa  Hitova 2028  Jezik Global
 Поштовани овим путем желимо да Вас упознамо са радом и природом постојања Синдиката Машиновођа. Настали смо 2007. године као израз неслагања и незадовољства са понуђеним решењима која су тада заступали, а и данас заступају репрезентативни синдикати.

Ми смо еснафско удружење које тренутно броји око 300 чланова. Организовани смо у 11 одбора широм Србије. У Нишу, Зајечару, Лапову, Ужицу, Краљеву, Београду, Кикинди, Суботици, Новом Саду, Шиду и Руми. Окупљамо само машиновође свих профила, помоћнике, машиновође на маневри као и све оне који су обављали тај посао (надзорници локомотива , машински диспечери , путујући надзорници и сл.)  а нису на руководећим местима. Немамо амбицију да постанемо репрезентативни синдикат на начин како се то сада нуди: 15% од бр. запослених на железници. То је немогуће јер толико машиновођа нема у Србији. Нашу репрезентативност тражимо у оквиру струке, гране или делатности што свакако имамо, јер окупљамо  око 30% машиновођа у Србији. То нам је право до сада оспоравано мада је у закону утемељено. Поново ћемо тражити од министарства за рад запошљавање и социјалну заштиту тумачење тог чл. закона о раду. Ново пословодство тј. Ви такође нам може помоћи уколико препозна наше добре намере и признате нам репрезентативност у струци. Наша искључива жеља је да учествујемо у изради новог колективног уговора. Нама привилегије и плаћене функције не требају. Боримо се искључиво за права радника наше делатности не умањујући право и значај других веома важних чинилаца овог сложеног система. Мислимо да је то најисправније јер нико не зна наше проблеме боље од нас самих.  Наш рад је искључиво волонтерски. Немамо плаћених синдикалних функционера и то је зацртано у статуту. Синдикатом управља председништво, консензусом. Председништво чине председници одбора. Председавајући председништва синдиката се мења свака 4 (четири) месеца да се не би ту укоренио и почео синдикат да користи у личне сврхе као други синдикати. Увели смо строги систем контроле овлашћења, рекло би се контролисано неповерење. Имамо радну групу коју чине бивши садашњи и наредни председавајући. Као и овлашћено лице које се бира на две године које контактира са пословодством и другим синдикатима. Све је учињено да се спрече злоупотребе. Борбу против корупције и злоупотреба водимо од првог дана нашег постојања.То је смисао нашег постојања.

Синдикат машиновођа уназад пет година упозорава на разне злоупотребе и малверзације појединаца како из редова пословодства тако и из редова репрезентативних синдиката. Синдикат машиновођа не може бити више само неми посматрач свега онога што се десило и што је довело до пропадања железнице, богаћења појединаца и уништавања па и крађе железничке имовине и новчаних средстава у скоро свим сегментима и нивоима на железници.

Имамо права да се боримо и да захтевамо кажњавање свих појединаца који су се на рачун железнице и свих запослених обогатили, дошли до бесплатних станова, привилегованих а измишљених радних места, на криминалан и незаконит начин оштетили девизни рачун железница Србије. За те наше тврдње постоје материјални докази у унутрашњој контроли и секторима.

На срећу и ми то знамо и мислимо да је сад право време за обрачун са корупцијом и криминалом, јер ми немамо више стрпљења за празне приче и обећања.

С обзиром да садашње и део старог пословодства одлично зна за одговорност и тежину занимања машиновође нећемо се посебно освртати на то али на материјално социјални статус и борбу против корупције и криминала хоћемо.

Синдикат машиновођа је дана 12.09.2008 године поднео захтев за доношење анекса колективног уговора са три тачке, у циљу праведнијег вредновања посла који обављају машиновође Србије. Наравно све се завршило причањем бајки од стране послодавца.Нерад се и даље више вредновао и био боље плаћен од поштеног рада машиновођа, где нема фалширања. Нажалост тако је и данас.

Затим се Синдикат машиновођа легалним и правним средствима обратио сектору за правне послове са два дописа (дел.бр.35/11-1027 и дел.бр.35/12-439), са намером да добије правно тумачење интерне мере за повећање цене радног сата бр 300/206-2241 која се односила само на одређену групу запослених којом су они стављени у повлашћенији положај од осталих машиновођа. Сектор за правна питања остаје и глув и слеп. Наиме, чувена интерна наредба генералног директора, представника репрезентативних синдиката и сектора за правне послове представља ванзаконски акт о коме се ћути до дан данас. Упозоравамо Вас да је она још увек на снази и доследно се поштује и да је у директној супротности са чл.18, чл.19, чл.20ст.2, чл104 Закона о раду и да представља основу за покретање судског поступка што може изазвати несагледиве последице у финансијском смислу Железницама Србије.

Синдикат машиновођа септембра и октобра 2010 године ступа у протест који се до те мере радикализовао да свих тридесет чланова проширеног председништва Синдиката машиновођа ступа 04.10.2010 године у штрајк глађу који се на срећу завршио истог дана потписивањем закључка  о прекиду штрајка глађу бр.300/2010–979, који има форму споразума. Управо о том закључку – споразуму желимо да Вас обавестимо да ми нисмо одустали од његове реализације чак и ако га послодавац никада није испоштовао већ је сматрао да је постигао још једну превару (у низу других) према Српским машиновођама.

Из тих разлога многима смо засметали и у свим срединама смо пролазили трновит пут а и сада наилазимо на огроман отпор.Отпор је бивао већи или мањи али није престајао никад. Некада је био на ивици физичког сукоба. Претње и уцене трпимо скоро у свим срединама. Како увећати чланство када им други нуде по два налога месечно за потпис на приступници и обећање да ће им запослити члана породице. Има ли већег мотива данас од добијања посла? Није реткост да се за то унапред узимају велике паре. Многе шефове су поставили синдикати, многи су чак били чланови председништва тих синдиката и користили разне привилегије које су им нуђене. Саплитали су нас на сваком кораку и штитили позиције својих миљеника. У једној вучи шеф је са пар својих људи претукао нашег члана. Случај је завршио на суду. Шеф је добио боље радно место а оштећени радник промену анекса уговора услед губитка здравствене групе. На нашу иницијативу бивши ген.директор је дао препоруку да чланови пословодства не могу бити чланови синдиката из више разлога. Борба против привилегија, злоупотреба свих врста, корупције и лоповлука неће престајати где год се укаже потреба. Разни су видови притисака вршени на наше чланове. Да ли ће бити у резерви или у турнусу, у двопоседу на дизелу или неком бољем и плаћенијем турнусу зависи од воље шефа.

Стимулације се деле по личним симпатијама, често исти круг људи и нетранспарентно. Да би добили на увид списак стимулација или километра и дневница у неким срединама наши предтавници морали су  да се обрате за помоћ поверенику за информације од  јавног значаја. Да нема злоупотреба зашто би крили те податке?

ПОГЛЕДАЈТЕ ЦЕО САДРЖАЈ

Miodrag Vasi%u0107
Poštovane kolege,
stoji činjenica da je ovo vaše obra%u0107anje prvom čoveku firme logičano i pravovremeno . U isto vreme i podsticaj i podrška da se učine pravi potezi , ali i vapaj da se čuje istina. Sada je na redu poslodavac.Da se prekine sa lošom i štetočinskom poslovnom politikom,da u prvi plan izbiju kvalitetni ljudi koji vole železnicu i koji %u0107e unapre%u0111ivati svaki njen segment.Mnogo problema a vremena sve manje.U isto vreme oni koji su železnicu i zaposlene doveli u ovo stanje sanjaju san o nezamenljivosti i preživljavanju u svojim udobnim pozicijama.Sačuvati dve osnovne delatnosti preduze%u0107a i korisnike usluga u robnom i putničkom saobra%u0107aju je prioritet i osnov da kompanija opstane na trzištu, koje mnogi ho%u0107e da osvoje za male pare.Nažalost za to je postojala logistika unutar sistema i neko to mora da kaze.
Punu podršku imate od nas iz SINDIKATA RADNIKA PREVOZA ROBE jer mi dobro znamo šta je borba za pravdu uz mnoštvo podmetanja i saplitanja u režiji "mo%u0107nih". Učestvovali smo zajedno u protestu štrajkom gla%u0111u 2010.god. a i sada smo na istom zadatku.
Predsednik SRPR Miodrag Vasi%u0107
19
Feb