Prijava ili Registracija besplatno!
  web dizajn srbija
Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju Sindikata Mašinovođa! | Danas je:

Saopstenje
Datum 02/12/2012 20:19  Autor Sindikat Mainovođa  Hitova 2675  Jezik Global
САОПШТЕЊЕ ПРЕДСЕДНИШТВА СИНДИКАТА МАШИНОВОЂА У ВЕЗИ ТУЖБИ ЗА СМЕНСКИ РАД И ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА ЗА НАСТАЛУ СИТУАЦИЈУ

Синдикат Машиновођа је од првог дана свог постојања указивао на нагомилане проблеме на српским железницама. Запослени су таоци корумпираних синдиката и пословодства, које из године у годину доводи предузеће на руб пропасти. Зашто није усклађен колективни уговор са законом о раду, зашто се нико није тргао на упозорење да ће запослени своја права тражити на суду...? Судови у Србији су данас  затрпани тужбама радника који траже да им се по закону плати оно што им припада.Ћутало се годинама док апелациони суд у Нишу није  почео да доноси пресуде у корист радника, са обавезом да железница мора да плати одштету запосленима, са свом каматом и судским трошковима. Пословодство и даље ништа конкретно не предузима да се проблем реши и штета предузећу смањи. Уместо да траже решење они прете: узеће, смањиће... Кога плаше? Ослањају се на проверене савезнике, репрезентативне синдикате- НСМС, СИС и СЖС, које су већ искористили на суду као тројанског коња у борби против радника. Председници ових синдиката су дали документ суду још 2010.год. где тврде  нам је урачунат сменски рад у коефицијент. Тиме су себи дали алиби за свој нерад и дали подршку пословодству да и даље ради на штету запослених који имају право на увећану зараду за рад у сменама. Нигде у цивилизованом и уређеном свету синдикат не брани интересе послодавца већ радника. То им је сврха постојења. Овакву изјаву синдиката на суду, на штету радника, у Француској или Италији може да да само ЗАШТИЋЕНИ СВЕДОК. Нема тог синдикалног лидера који би остао на својој функцији после овакве скандалозне изјаве. Овде се још и хвале и утркују ко ће да да патриотскије образложење. Једни вичу штитили смо послодавца , други вичу штитили смо предузеће. То је велика разлика. Председник синдиката извршних служби не заступа интересе радника извршних служби. Промените бар име синдикату. Будите синдикат административних служби и штампарских радника нпр.

Још прете заједно са делом пословодства, оним најодговорнијим за ово стање. Овде синдикати имају проблем двоструке личности. Сваки синдикалац сања да је послодавац. Занесу се па мисле да су они послодавци, да они одлучују о томе шта је исправно а шта не. Удариле им паре и привилегије у главу. За њих су се само и борили свих ових година. Плаћене функције,бесплатна летовања и зимовања, више дневница него радних дана, па преклопе девизне са домаћим дневницама. Па хотелски рачуни  (фризирани наравно), па сарадња са истим таквим синдикалним борцима из окружења. Треба то све издржати, а без пословне пратње било би још теже. Не могу бити продуктивни ако немају решено стамбено питање и ту нема пардона . Прво њима да се реши стамбено питање, а ако треба и по неколико пута. Ако не добију милом они провале на силу. Шта ћеш, нема се мора се. Ко да мисли још и на раднике и синдикалну базу. База се храни обећањима, са понеким налогом и ваучером. Даће бог да буде пријема нових радника, капнуће још која хиљада еура. Права и интерес радника их никада није интересовао. Врше замену теза и у недостатку аргумената чак тврде да машиновође, кондуктери, кочничари, возовође, практично сви на возу немају права на сменски рад. Па ко  онда има права на њега? Рад у турнусу за њих није сменски рад, а та идеја је потекла од једног синдикалног лидера. Коме би другом иначе то пало на памет? Зато им је железница плаћала школарине на приватним факултетима. Да уђу у саму срж материје.

Гасе пожар бензином могло би се рећи. Ваљда планирају да после њих ништа не остане. Потоп, крај, без њих све губи смисао. Железница послује по принципу ураниловке. Добију се паре из буџета, ако зафали ту је ребаланс. Пар процената повећања плате у току године и Бог те видео. Паре за тужбе нису предвиђене, зато о њима и не размишњају. Надају се да ће држава реаговати и све ово стопирати. Ово је правна држава (надајмо се) а  има судова и ван Србије. Пуно је људи у овој причи и пуно пара и енергије уложено да би тек тако неко могао то да заустави. Железница неће имати довољно пара ни за жалбе на пресуде да уложи а камоли шта другo. Железницу воде умови заробљени у времену од пре тридесет и више година. Синдикати су продужена рука пословодства. Генерални директор, партијски човек, који кад дође прве две-три године не зна шта га је снашло а кад му се мандат истањи добије бујицу идеја и силну жељу да мења железницу на боље. Застарео возни парк, мало локомотива, све мање возова и терених и путничлих. Прескупи руски возови који се деле по завичајној припадности водећих људи партија на власти. Сваки ред вожње све гори, као да га прави нека конкурентска фирма. Једино ми не наплаћујемо приступ инфраструктури па данас немамо пара  ни да присмрдимо пругама у окружењу. Уводимо санкције сопственим народу јер им ускраћујемо могућност да путују возом преко границе као до сад. Неспособни се правдају недостатком новца за те сврхе.                             Лакше је укинути воз него повећати наплату превоза. Пола пије пола Шарцу даје.Не бројите путнике , контролишите кондуктере и ревизоре.

Синдикат Машиновођа је одлучан да се овој пропасти стане на пут. Прва од мера ће бити подизање кривичних пријава против потписника лажног и срамног доказа суду, где тврде да је нама  урачунат сменски рад у коефицијент радног места. Да су тад рекли истину добили би смо до сад можда нови колективни уговор, или би био донет анекс који би ту грешку исправио. Не би настала оволика штета предузећу и запосленима. Пуно је питања а на суду ће имати прилику да дају одговор на свако. Моћи ће да кажу који су им били мотиви за давање такве изјаве. Ко их је на то наговорио или не дај Боже натерао...!? Стручни нису, то су безброј пута доказали,а ако је из најбоље намере па и пут у пакао је поплочан најбољим намерама. Нека објасне како у исто време заступају тезу да је сменски рад плаћен по закону а са друге стране подржавају тужбе радника, охрабрују их и нуде услуге својих адвоката? При томе оптужују друге како они кажу „мале синдикате“ за пораст броја тужби а све  у циљу преотимања чланства. Зато ћемо их  тужити по свим законским основама, од давања лажних изјава, што је апелациони суд у Нишу и доказао, до обмањивања великог броја људи и стварања искривљене слике о правом стању ствари. Последице се мере милијардама динара. То ће неко морати да плати. Још је важније за нас  да се именују кривци. Није крив само синдикат. Они ће нам помоћи да откријемо ко је у пословодству АД“ Железнице Србије“ допринео оваквом развоју догађаја. Ни једнима ни другима нема више места у српским железницама.

Не исказује се лојалност предузећу тиме што га нећете тужити нити се исказује лојалност синдикатима тиме што ћете подићи тужбу против предузећа. Тренутно никоме време није савезник и зато се обраћамо свима који могу да помогну да се овај огроман проблем реши. Покренућемо широку акцију у медијима, позваћемо запослене на штрајк упозорења, обратићемо се свим државним органима за помоћ у решавању не само овог него свих осталих проблема са којима се запослени у АД“Железнице Србије“сусрећу.

Председништво  Синдиката  Машиновођа

boki
Drage kolege!
Jan